• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png
Onze woning is een ex-boerderijtje wat door de vorige eigenaar verbouwd is in de zeventiger jaren van de vorige eeuw volgens de toen geldende standaard. Dus geen spouwmuur isolatie, enkel glas, minimale dakisolatie, geen geisoleerde vloeren, enz. Kortom absoluut geen energiezuinig huis.

In de loop der jaren hebben we de volgende verbeteringen aangebracht.

  • Bijna alle ruimtes aan de binnenzijde voorzien van 4 cm PUR isolatie en gips platen.
  • Diverse vloeren 10 cm verhoogd. Tussenruimte opgevuld met steenwol.
  • Alle ramen in het huis vervangen door HR++ isolatie glas.
  • Hele dak aan de binnenzijde voorzien van betimmering en 4 cm PUR isolatie.
  • Keukenvloer voorzien van een nieuwe betonvloer, 8 cm PUR isolatie en vloerverwarming.
Door al deze voorzieningen hebben we het energie verbruik aanzienlijk kunnen verminderen.

Doordat het huis een verbouwd boerderijtje is, is het 8 m breed en 20 m lang zodat we t.o.v. de binnenruimte een groot buitenoppervlak hebben waardoor de afkoeling vooral bij wind altijd groot blijft.

Als verwarming hebben we het huis zelf voorzien van centrale verwarming.
In het begin hadden we een gewone CV-ketel, dus veel schoorsteenverlies. Voor de warmwatervoorziening was een gasboiler geïnstalleerd
Zodra de HR ketel beschikbaar zijn we overgestapt op een ATAG Blauwe Engel voor verwarming en warmwatervoorziening. Na 15 jaar is deze ketel vervangen door een ketel uit de ATAG E-serie. Het rendement van deze ketel is hetzelfde als de Blauwe Engel, maar doordat deze ketel geen boiler maar een warmtewisselaar heeft, zijn de verliezen minder.
Om de CV zo efficient mogelijk te laten werken hebben we in de leefruimtes Jaga HR radiatoren geinstalleerd zodat we met een relatief lage watertemperatuur kunnen werken.

Morso1442Als bijverwarming hebben we in de kamer een houtkachel staan. Onze houtkachel is een Morso 1442 een convectie-houtkachel met een vermogen van max 5 kW. We hebben bewust voor een relatief kleine kachel gekozen. We moeten de kachel als het wat kouder wordt daarom stevig stoken, waardoor we een goed rendement hebben en weinig vervuiling van de schoorsteen. Door deze manier van stoken en het feit dat de kachel in emissie klasse 1 valt zorgen we voor een voor houtkachels minimale uitstoot.
Het hout wat we stoken is grotendeels afkomstig uit de bossingel die we rond ons huis hebben aangeplant zodat we onze houtkachel energieneutraal stoken.

Om bij een brandende houtkachel niet alleen de kamer maar ook de rest van ons huis op temperatuur te houden stoken we onze CV installatie uitsluitend op "buitenregeling" en zij alle radiatoren voorzien van een thermostatische regeling.

Door al deze verbeteringen hebben we ons gasverbruik met 60 % gereduceerd ondanks de uitbreiding van ons huis met een volledig verwarmde serre van 4 x 4 m.