• images/slider7/13LOGO2019NaamLogofw.png

Fietsen langs de Weser (deel2)
Plaats: Diverse camperplaatsen langs de Weser

Datum: 09/09/2019 t/m 23/09/2019

09-09-2018
We vertrokken een dag later als gepland zodat we maandagmorgen nog maar weinig hoeven in te pakken.
We drinken nog op ons gemak koffie en vertrekken rond half elf.
Even tanken in Coevorden en dan via b-wegen oostwaarts.
Petershagen01Ons doel is Petershagen, de plaats waar we onze Weser trip hebben afgebroken. Om half drie rijden we Petershagen binnen.
De CP ligt op een parkeerterrein tussen het busstation en het sportveld. Er zijn 2 x 5 duidelijk afgebakende plaatsen met een stevige gravelondergrond. Er is een centrale Elec kast met voldoende aansluitingen, stroom kost € 1,00 per zes uur. Het maximum per aansluiting is 10 A. Op de parkeerplaats staat een sani-zuil met aan één zijde een rolluik waar achter het toilet en water kan worden geloost.  Het openen van het rolluik voor ca. 4 min. kost € 1,00.
Aan de andere zijde is een aansluiting voor schoonwater. Water kost € 1,00 voor 100 ltr. De CP op zich is gratis.
Na de koffie gaan we ons aanmelden in het raadhuis en krijgen nu ook weer een mooie tas met allerlei folders.
We lopen nog even het plaatsje door en gaan nog even caches zoeken.
We merken dat we al in september zitten, want het wordt snel donker en het koelt ook snel af.
Het was de hele dag redelijk weer.

10-09-2019
We staan op in een zonnige wereld. Zoals we bijna altijd doen ontbijten we nu ook op ons gemak.
Om elf uur vertrekken we voor een bezoek aan het LWL industrie museum. Dit blijkt een museum te zijn in een oude glasblazerij en -slijperij. Alles is aangepast aan de moderne tijd en volledig functioneel.
Er zijn weinig bezoekers zodat we bij alles een prive rondleiding krijgen. In de glasblazerij zien we hoe vroeger een drinkglas werd gemaakt. Bij elke fase krijgen we een uitgebreide uitleg. In de slijperij krijgen we een uitgebreide demonstratie glasslijpen met uitleg.
Het vakmanschap wat hier getoond wordt zal vermoedelijk over een generatie verdwenen zijn.
Door al deze demonstraties duurt ons bezoek aan dit museum langer als verwacht zodat we eerst weer teruggaan naar de camper.
We gaan eerst inkopen doe en ontdekken op 700 m van de CP een moderne grote Edeka.
Na de koffie besluiten we nog een paar caches op te zoeken.
's Avonds zitten we op tijd in de camper.

11-09-2019
Bij de folders die we hebben gekregen zit een mooie fietstocht van ca. 30 km die we vandaag willen fietsen.
De weersverwachting is in ieder geval voor het begin van de dag goed.
We vertrekken rond half elf. De route gaat door het gebied ten Westen van Petershagen en vooert ons langs kleine weggetjes door een mooi landschap.
Onderweg eten we een broodje in een bakkerswinkel.
We merken dat er ander weer op komst is, de wind neemt toe en er komt meer bewolking. Gelukkig rijden we met de wind in de rug.
Als we terug zijn in Petershagen is het zwaar bewolkt. We lopen nog even naar de bakker en kruipen dan in de camper.
Vanaf zes uur regent het en koelt het snel af.

12-09-1029
Na het ontbijt maken we ons klaar voor vertrek. We hoeven alleen maar de WC te legen en zijn dus snel klaar.
Na de koffie vertrekken we naar Liebenau waar een mooie CP moet zijn.
We rijden weer over B-wegen zodat we onderweg veel kunnen zien.
Stolzenau01Als we Stolzenau binnenrijden zien we een CP aan de Weser. We gaan even kijken op deze CP en besluiten hier te blijven. We vinden een mooi plaatsje in de voorste rij met uitzicht op de Weser.
De CP bestaat uit een gravelweg met aan beide zijden gras voor ongeveer 30 duidelijk gemarkeerde staanplaatsen. Er zijn voldoende stroomaansluitingen en aan het begin is een saniplaats. We betalen hier € 5,00 per nacht, stroom kost € 1,00 per 6 uur, water € 1,00 per 100 ltr. en lozen is gratis.
Na het eten verkennen we Stolzenau, een plaats zonder veel bijzonderheden. We brengen eerst een bezoek aan de de Tourist Informatie en krijgen voldoende informatie voor wel 10 dagen fietsen.
Na de koffie pakken we nog even de fiets en volgen eerst de Weser-radweg naar Landesbergen waar we de Weser oversteken. Via Leese rijden we vervolgens terug naar de CP. Onderweg rijden we langs honderden meters transportbanden. Rond Stolzenau wordt heel veel zand en grind gewonnen.
Afgezien van een paar druppels was het vandaag mooi rustig weer.


13-09-2019
Het beloofd vandaag een mooie fietsdag te worden maar in september is het 's morgens nog niet zo warm zodat we geen haast hebben.
Na het ontbijt gaan we eerst even naar de bakker voor iets lekkers bij de koffie. Terug in de camper gaan we eerst koffiedrinken. Om elf uur vertrekken we.
We volgen de Weser-radweg richting Petershagen. De route volgt niet precies de Weser maar blijft wel in de buurt van de Weser. We rijden afwisselend door kleine dorpjes en langs zand- en grindafgravingen zodat het geen moment verveeld.
Ongemerkt komen we al aardig in de buurt van Petershagen zodat we maar even doorrijden om daar koffie te drinken.
Na de koffie rijden we ongeveer dezelfde route terug naar Stolzenau.
's Avonds lopen we nog een stukje en zitten vanaf acht uur in de camper. Ondanks het mooie weer koelt het 's avonds behoorlijk snel af.

14-09-2019
Als we opstaan geeft de buitenthermometer maar 9 graden aan. Het ziet er buiten mooi uit, maar door de heldere nacht is het behoorlijk afgekoeld.
We ontbijten op ons gemak en gaan net als gisteren eerst even naar de bakker.
Rond elf uur vertrekken we. Door het zonnetje is het buiten al 19 graden dus al lekker om te fietsen.
Vandaag gaan we richting Nienburg.
We volgen de Weser-radweg tot Landesbergen waar we niet de Weser oversteken maar aan de Westkant blijven omdat we naar Liebenau willen een CP bekijken.
We ontdekken dat we hier de altenatieve Weser-radweg kunnen volgen. In Liebenau gaan we naar restaurant Schweizerlust, waar een CP moet zijn. De CP ziet er goed uit en ligt naast het restaurant in een parkachtige omgeving. Tot onze verbazing is de CP bijna leeg.
Het fietsen gaan nog steeds lekker zodat we besluiten via de alternatieve Weser-radweg door te rijden naar Nienburg. Ook nu rijden we weer door een afwisselend landschap.
In Nienburg komen we langs de CP waar we wel eens hebben gestaan. Net als in Stolzenau is deze CP ook helemaal vol. We steken de Weser over en eten een broodje in het centrum van Nienburg.
Nienburg verlaten we weer door de Weser-radweg te volgen en rijden nu aan de oostkant van de Weser terug. We steken nu bij Landesbergen wel de Weser over en blijven de Weser-radweg volgen tot we bij de inrit naar de CP zijn.
We gaan eerst even met de pootjes omhoog in de camper want we kunnen wel merken dat we in twee dagen 110 km gefietst hebben.
Na het eten lopen we nog even een stukje.
Terug bij de camper voelen we temperatuur al redelijk snel dalen.
Het was de hele dag redelijk zonnig maar was het in de schaduw nog niet erg aangenaam.

15-09-2019
Als we opstaan schijnt het zonnetje en is het nog steeds lekker buiten.
Na het ontbijt gaan we eerst even bij de bakker langs.
Drverden01Rond half elf vertrekken we en rijden na een uurtje Dörverden binnen.
De CP in een gravelterreinje voor maximaal 6 campers naast de brandweer. In een hoek is een automaat met 5 stroom-aansluitingen en een waterkraan.  Voor €1,00 krijg je 6 uur stroom of 100 l. water. Water en toilet lozen is mogelijk bij de inrit naar een feestterrein op 200 m van de CP. Voor het spoelen is er een handpomp. De plaats op de CP is gratis.
's Middags gaan we langs de Weser naar Hoya. Omdat de Weserradweg vanaf Nienburg aan beide kanten van de Weser loopt kunnen we iedere keer mooi een rondje fietsen
In Dörverden steken we de Weser over bij een stuw met elektriciteitscentrale. De Weserradweg loopt over een constructie langs de buitenkant van de centrale en over de stuw. Een eindje voorbij de stuw komen we op de Weserradweg die we volgen naar Hoya. Het is duidelijk zondagmiddag, uitgestorven.
Via de alternatieve Weserradweg rijden we terug naar Dörverden. Onderweg merken we al dat er ander weer op komst is. Het wordt kouder en er komt steeds meer bewolking.
's Avonds valt er af en toe wat regen.

16-09-2019
Als we opstaan lijkt het weer helemaal niet slecht. Het is afgekoeld, maar wel droog.
Na de koffie vertrekken we richting Verden. We steken bij de stuw de Weser weer over en volgen dan de Weserradweg naar Verden.
Onderweg voelen we af en toe een drup regen, maar ondanks de dreigende donkere wolken valt er geen echte regen.
Verden heeft een gezellig centrum met een brede winkel straat.
We bezoeken eerst de gerestaureerde Domkerk. De kerk is perfect gerestaureerd, maar maakt nu een steriele indruk, wat erg jammer is.
We eten wat in het centrum en rijden vervolgens via de alternatieve Weserradweg terug naar Dörverden.
We zijn mooi op tijd, want een half uur nadat we terug zijn begint het te regenen, niet konstant, maar de hele avond regent het af en toe.

17-09-2019
Na het ontbijt kunnen we nog net even droog naar de winkel. Als we klaar zijn voor vertrek begint het te regenen.
Rond elf uur vertrekken we richting Bremen. De hele weg regent het af en toe en waait het stevig.
Bremen03Tegen twaalf uur komen we aan bij de CP in Bremen.
De CP ligt aan de westkant van de Weser op ongeveer 1200 m van het centrum. De CP kost € 15,00 per nacht en biedt plaats aan 100 campers op een verharde ondergrond. Er zijn voldoende stroomaansluitingen en stroom kost € 1,00 per 2 kW. De automaat geeft keurig het tegoed aan en accepteert alle munten.
Bij de ingang is de mogelijkheid water en het toilet te lozen en water te tanken. Water kost € 1,00 per 100 l.
Na het eten lopen we naar het pontje over de Weser en staan verrast te kijken van de harde wind die er intussen waait.
We lopen langs de Weser naar het oude centrum. We bezoeken hier de Petrikerk, en lopen door het centrum waarbij we natuurlijk ook even een boek aan het standbeeld van de Bremer stadmuzikanten brengen.
Eind van de middag gaan we terug naar de CP waar we lekker in de camper kruipen. Het is geen aangenaam weer, harde wind af en toe een bui en maar 12 graden.

18-09-2019
Als we wakker worden is er nog steeds veel wind en wisselen wolken en zon elkaar af.
Vanaf de CP lopen we naar de brug en steken de Weser over. Langs de rivier lopen we langs de “Altstat” en steken dan over naar de oude vestingwerken. Van de vestingwerken is niets meer te zien maar de vorm van de vijvers geeft nog aan hoe Bremen verdedigt werd.
Bremen01Ongeveer halverwege duiken we de stad weer in en steken weer over naar de Weser.
We besluiten een bezoek te brengen aan het “Pannekoekschip” wat in de Weser ligt. Helaas vallen de pannenkoeken wat tegen, maar we hebben in ieder geval weer een volle maag.
We lopen door het centrum naar het Schnoorviertel, het oudste deel van Bremen. Dit is een heel speciaal stukje Bremen: kleine huisjes aan hele smalle straatjes. Onvoorstelbaar dat dit al die eeuwen is blijven bestaan.
Eind van de middag steken we Weser weer over en lopen we terug naar de CP.
We hebben de hele dag veel wind gehad, met een enkele bui.

19-09-2019
De wind is gelukkig afgenomen en we zien vanmorgen ook regelmatig de zon.
We ontbijten op ons gemak en maken ons klaar voor vertrek. Rond half elf verlaten we de CP .
Snelwegen vermijdend rijden we Noordwaarts langs de Weser.
Rond twaalf uur rijden we Elsfleth binnen. De CP bevind zich op een stuk kade langs de Hunte. De Hunte is een zijrivier van de Weser en loopt richting Oldenburg. Er zijn twee rijen duidelijk gemarkeerde plaatsen. In totaal zijn er ongeveer 20 plaatsen. Bij elke rij staat een stroompaal en centraal is een saniplaats Toilet en douche zijn aanwezig. We betalen € 8,00 per nacht, stroom kost € 1,00 per 8 uur (max. 1500 watt), water € 1,00 per 100 ltr Lozen is gratis.
Elsfleth01's Middags rijden we langs de Weserradweg naar het Noorden waar na ongeveer 12 km Brake bereiken. Dit is de grootste havenplaats in Duitsland voor agrarische producten. Langs de Weser staan enorme sillo's met los-en laadfaciliteiten.
Op de terugweg rijden we nog even langs het Huntesperwerk. Dit is een sluizen en stuwen complex in de monding van de Hunte dat bij hoog water gesloten kan worden
Het is de hele dag redelijk zonnig, maar er waait een koude wind. Als zon onder is daalt de temperatuur snel.

20-09-2019
Het weer ziet er weer een beetje beter uit. Weinig wind en regelmatig een zonnetje.
We gaan eerst inkopen doen bij de Lidl en ontdekken dat we de Nederlandse Lidl flessen hier niet kunnen inleveren.
Na de Kaffee und Kuchen rijden we zuidwaatrs. Door de Hunte, een zijrivier van de Weser maken we een grote omweg voordat we weer lans de Weser rijden.
We volgen de Weser tot Lemwerder. Het laatste deel rijden we al langs grote scheepswerven. We kijken bij de veerponten die hier varen. Op 7 km afstand zijn er 3 veerverbindingen.
Op de terugweg volgen we consequent de bordje van de Weserradweg en ontdekken een kortere weg naar Elsfleth. We moeten hiervoor de Hunte oversteken lang een spoorbrug. Het fietspad langs de brug is erg smal, aan beide kanten van het fietsstuur hebben we nog 10 cm ruimte!!!
We hebben onder goede omstandigheden vandaag 43 km afgelegd.
Eind van de middag lopen we nog even langs de kade en naar de winkelstraat.

21-09-2019
De zaterdag begint stralend. Het is wel koud, maar de hemel is stralend blauw.
We gaan eerst inkopen doen en stappen na de koffie op de fiets. We willen vandaag een stuk langs de Hunte rijden.
Het eerste deel volgen we de Weserradweg. Waar de Weserradweg de Hunte kruist verlaten we deze en rijden richting Oldenburg.
Langs binnenweggetjes rijden we richting Moorriem door een landschap wat ons doet denken aan Noord-Groningen.Uiteindelijk rijden we met een grote boog weer terug naar de Elsfleth.
Net als op veel plaatsen langs de Weser zien we hier ook veel nieuwe windmolens. In dat opzicht heeft Dsland een grote voorsprong op Nederland.

22-09-2019
Net als de zaterdag begint de zondag ook met stralende zonneschijn.
Na het ontbijt lopen we nog even naar de bakker om ons zelf te verwennen.
Na de koffie gaan we eerst naar de saniplaats. Het wordt tijd dat we weer water gaan tanken, want de meter staat op 30%. We verbruiken gemiddeld 10-12 ltr. water per dag zodat niet veel meer over hebben.
Na het lozen en tanken verlaten we Elsfleth naar het Noorden. Om elf uur rijden we Nordenham binnen.
Nordenham01We worden hier verrast door onze navigatie. Op de plaats waar vlgs. Campercontact een CP moet zijn zien we van alles, maar geen CP. We blijven de weg volgen en ontdekken na 800 m de CP.
De CP is een duidelijk afgebakend terrein met plaats voor 18 campers op een grasondergrond. Aan het begin is een sanizuil. Lozen is gratis, water kost € 1,00 per 100 ltr. Een overnachting kost € 5, 00 en stroom € 0,50 per 1 kW.
's Middags stappen we op fiets en rijden door Nordenham naar de Weser. Een groot stuk langs de Weser is industrieterrein dus afgesloten. Voorbij de station komen we bij de Weser en rijden we weer op de Weserradweg. Een paar kilometer ten zuiden van Nordenham zien we de auto's onder ons verdwijnen, we rijden over de ingang van de tunnel onder de Weser. Even verder kunnen we een omweg maken omdat we om een kerncentrale moeten rijden die aan de Weser is gebouwd. We volgen de Weser tot Rodenkirchen.
We rijden grotendeels dezelfde weg terug en genieten nog even van het mooie nazomerweer op een bankje langs de Weser.
Het is de hele avond nog mooi weer.

23-09-2019
Helaas is de zomer voorbij. Het is 's morgens grijs en koud.
We fietsen eerst naar Lidl omdat we onze voorraden moeten aanvullen.
We gaan eerst koffiedrinken en wat eten.
Bremerhafen01Het blijft grauw, maar tot nu toe is het nog droog. 's Middags stappen we op de fiets en volgen de Weserradweg naar het noorden. We rijden eerst kilometers langs industriegebied en komen pas bij de veerpont naar Bremerhaven weer bij de Weser. Vanaf de veerpont volgen we de dijk langs de Weser. Hier is een compleet nieuwe industrie ontstaan nl. een gigantisch complex waar windmolens worden gemaakt.
We volgen de dijk verder tot het punt waar deze naar het westen afbuigt. Hier hebben we het eindpunt van onze fietstrip bereikt, het einde van de Weser.
We volgen de dijk nog een stukje maar besluiten terug te gaan naar de CP omdat er steeds meer bewolking komt en er af en toe al enkele druppels vallen.
Het laatste deel naar de camper gaat het echt regenen zodat we toch nog nat worden.
Eind van de middag wordt het gelukkig weer droog zodat we nog even naar de Weser kunnen lopen.

24-09-2019
We hebben ons doel bereikt, de Weser is helaas niet langer. We dubben nog even of we nog een paar CP's in Noord Duitsland gaan bezoeken maar de weersverwachting is echter dusdanig slecht dat we besluiten naar huis te gaan. We zitten maar 200 km van huis.
Rond elf uur vertrekken we. We vermijden snelwegen zodat we in ongeveer 4 uur naar huis rijden.
Net als vorige trips is het fietsen langs een rivier ons nu ook weer goed bevallen zodat we nu al weer plannen maken voor volgend jaar.