• images/slider7/13LOGO2019NaamLogofw.png

Noord-Nederland
Plaats: CP's in Ried en Onstwedde

Datum: 25/08/2019 t/m 29/08/2019

Na weken van klussen bij huis even lekker met de camper op stap.
Als je een bestemming zoekt, kom je tot de ontdekking dat we heel veel van Nederland nog niet bezocht hebben, dus keuze genoeg.
Als eerste viel onze keuze op Franeker waar we het planetarium willen bezoeken.

Via CC hadden we een kleine CP gevonden bij de jachthaven van Ried.
Franeker02
Zondagmorgen vertrekken we rond elf uur richting Friesland. Om één uur komen we aan in Ried. De toegangsweg naar de CP is vrij nauw maar door rustig te rijden kunnen we gelukkig de meeste takken omzeilen.
De CP is een grasveldje bij de plaatselijke jachthaven waar met passen en meten vier campers kunnen staan. Op de parkeerplaats is nog eens plaats voor twee campers.
We betalen € 12,50 per nacht incl toilet. Er zijn voldoende electriciteits aansluitingen voor 6 A. Stroom kost € 1,00 per kWh te betalen via een automaat.
Het valt ons op dat een kWh hier wel erg snel verbruikt is. We zijn niet de enige die dat opvalt en bij navraag wordt toegegeven dat de apparatuur nagekeken moet worden, maar dat de verantwoordelijke vrijwilliger op vakantie is.
Het sanitair gebouwtje wat toegankelijk is met een cijfercode ziet er keurig uit.
Douchen kost één Euro. We hebben hier niet gedoucht omdat er geen warm water beschikbaar is. Omdat de verantwoordelijke vrijwilliger op vakantie is en het seizoen bijna ten einde is, wordt hier geen werk van gemaakt.
Het is mooi weer dus stappen we op fiets een rijden naar de kust. Na ongeveer acht kilometer staan we op de dijk en zien we in de verte Terschelling liggen.
We rijden een stukje langs de kust en besluiten na een ijsje terug te gaan omdat het toch wel warm is en er geen verfrissende zeewind waait.
De rest van de dag zitten we in de schaduw bij de camper. Op de CP stijgt de temperatuur tot 32 °C.

Maandagmorgen is stralend weer en beloofd het weer een stralende dag te worden.
Vrij snel na het ontbijt gaan we richting Franeker.
Na acht kilometer rijden we Franeker binnen. Het oude centrum lijkt op andere oude stadjes die hun bloeiperiode zo'n 300 - 400 jaar geleden kenden.
Ons doel is het planetarium van Eise Eisinga.
Franeker01Eise Eisinga was een amateur astronoom en bouwde in zijn huiskamer een planetarium wat nog altijd werkt. Hij was hoogbegaafd maar mocht niet naar het gymnasium maar moest werken als wolkammer. In zijn vrije tijd bekwaamde hij zich door zelfstudie aan de Universiteit van Franeker in atronomie en wiskunde.
Bij het planetarium is ook een brasserie zodat we in totaal drie uur hier hebben doorgebracht.
Als we weer naar buiten komen is het alweer warm. We gaan nog even langs de supermarkt en rijden dan terug naar de CP om de rest van de dag lekker onder de luifel door te brengen.
Na een warme avond worden we 's nachts verrast door een onweersbui.

Dinsdag beloofd weer een warme dag te worden zodat we op tijd op de fiets zitten.
We willen vanmorgen een serie caches opzoeken bij het oudste windmolenpark in Nederland, bij Sexbierum. Dit windmolenpark starte in 1987 als windattractiepark  Aeolus. Na ruim dertig jaar is er niets meer over van het attractiepark maar draaien de windmolens er nog lustig op los.
Nadat we bij iedere molen de cache hebben gevonden gaan we terug naar de CP.
We vinden twee nachten in Ried wel genoeg en gaan vandaag naar een andere CP.
Op TV Noord hebben we in het programma Expeditie Grunnen een stukje gezien over een vrij nieuwe CP in de buurt van Onstwedde. We besluiten hier dus een paar nachten door te brengen.

Onstwedde01Na twee uur rijden komen we aan op CP "Op Streek" in Onstwedde. Dit is echt een camperplaats volgens het boekje. Ruime paden en ruime plaatsen voor campers.
Voldoende stroomaansluitingen van 10 A. Bij iedere stroompaal is ook een waterkraan.
Ruime saniplaats en een sanitair gebouw met douches en toiletten.

We betalen € 9,50 per nacht incl. water, douche en sanitaire voorzieningen. Stroom kost € 0,50 per kWh.
Wifi wacht op de aansluiting van het glasvezelnet.

's Middags rijden we nog even naar Vlagtwedde voor inkopen en zitten de rest van de dag bij een temperatuur van ruim 30 °C lekker onder de luifel.

Als we woensdag opstaan is het nog steeds stralend weer. De omgeving van Onstwedde is een mooi fietsgebied zodat we op tijd op de fiets zitten om rond Onstwedde te rijden. De caches die we willen opzoeken blijken een serie te zijn die alleen te bereiken zijn na enig boomklimwerk zodat we deze maar laten voor wat ze zijn.
Via Onstwedde rijden we terug naar de CP. Het is weer boven de 30 °C zodat we de rest van de dag weer lekker onder de luifel kruipen.
's Avonds is al te merken dat er een weersverandering op komst is, er komt wat wind en de bewolking neemt toe. 's Nachts horen we zowaar regen op de camper vallen.

Ondanks de beloofde weersverandering is het donderdagmorgen nog steeds lekker weer.
Na een rustig ontbijt ruimen we alles op en vertrekken rond half elf richting de Krim. Om half twaalf zijn we weer thuis.

Het waren een paar heerlijke dagen in de camper. De CP in Onstwedde is ons heel goed bevallen en we komen er vast nog eens terug.