• images/slider7/13LOGO2019NaamLogofw.png
Groningen
Plaats: JSG stadswerf in Groningen.

Datum: 26/03/2019 t/m 28/03/2019

Na twee weken hard werken in huis om een noodzakelijke interne verbouwing voor te bereiden vonden we dat we wel even rust hadden verdiend.
En hoe kun je dit beter doen dan even er tussen uit gaan met de camper.
We besluiten naar Groningen te gaan omdat o.a. het Groninger museum nog op ons verlanglijstje stond.
We vertrekken dinsdagmorgen op tijd en ondanks de werkzaamheden aan de Ring-Zuid kunnen we probleemloos doorrijden zodat we om half twaalf de camperplaats bij de stadwerf in Groningen op rijden.

Groninigen01We zijn lekker vroeg zodat we na het eten de fiets pakken om op museumbezoek te gaan.
Ons eerste doel is het Groninger Museum waar een exposiie is van Dale Chihuly, een wereldberoemde glaskunstenaar. De tentoonstelling is speciaal voor het museum samengesteld in samenwerking met Chihuly Studio. Het is de grootste museale expositie van Chihuly in Europa in de afgelopen 20 jaar.
De expositie is "een spektakel van glas, licht en kleur" en echt de moeite waard.
Hierna gaan we verder naar het centrum en bezoeken we het Noordelijk Scheepvaart-museum.
Het museum is gevestigd in een paar oude panden in het centrum van Groningen en geeft een goed beeld van de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en die van de stad Groningen.
De museumroute is een verrassing en geeft naast veel info van de collectie ook een goed beeld van de panden waar het museum gevestigd is.

De middag is voorbij gevlogen en als we terug zijn bij de camper is het tijd om te eten.
De jachtwerf ligt op loopafstand van IKEA zodat we lekker bij IKEA gaan eten, de kwaliteit is redelijk en de prijs goed.

Als we teruglopen naar de camper wordt het al donker. De avond zitten we met een goed boek lekker in de camper.

Als we opstaan is het net als gisteren bewolkt en waait er nog steeds een koude wind, zodat we ook vandaag de winterjas weer nodig hebben.
Na het ontbijt fietsen we weer naar het centrum waar we een bezoek brengen aan GRID, het Grafisch Museum.
Hier komt het grafisch erfgoed op verscheidene manier tot leven. Naast exposities wordt uitgebreid aandacht besteed aan de ontwikkeling van de drukkunst van het eerste begin tot de rotatiepersen.
Groninigen02Het was erg rustig, zodat we privé rondleiding kregen waarbij uitgebreid de tijd werd genomen om allerlei demonstraties te geven en uitgebreid werd ingegaan op onze vragen.
Voor ons een TOP-museum.

Ons bezoek aan het grafisch museum heeft zo lang geduurd dat we eerst gaan eten.
We vinden een knus plekje in de Kostery. Het is een eeuwenoud kostershuis aan de voet van de markante Martinitoren.Het uit de zeventiende eeuw daterende pand werd in 1982 grondig gerenoveerd en is nu een knus restuarant.

We vervolgens onze trip door Groningen met een bezoek aan het universiteits museum.
Helaas wacht het museum op herinrichting. We kunnen nog wel het museum bekijken, maar afgezien van een paar studie opjecten en de Aletta Jacobskamer is er niets te zien zodat we snel klaar zijn met ons bezoek.

We besluiten ons bezoek aan Groningen door via de Hoogte en de Oosterparwijk terug te rijden naar de stadswerf.

De volgende dag vertrekken we om tien uur uit Groningen.
Afgezien van langzaamrijdend verkeer op de zuidelijke rondweg rijden we probleemloos naar huis waar we om half twaalf aankomen.
Het was even lekker een paar dagen er tussen uit.