• images/slider5/13LOGO2017NaamLogo.fw.png

Onderdendam
Plaats: Jachthaven WSV Onderdendam

Datum: 31/07/2017 t/m 02/08/2017

Dat we door omstandigheden tijdelijk niet zo ver weg kunnen betekent niet dat we niet met de camper op stap kunnen. We moeten alleen iets dichter bij huis blijven.
Hierdoor was ditmaal de keuze gevallen op Onderdendam, een klein plaatsje ongeveer 10 km ten noorden van de stad Groningen.
Onderdendam01Maandagmorgen vertrokken we na de ochtendspits om elf uur naar het noorden zodat we rond half één in Onderdendam aankomen.
De camperplaats is bij de jachthaven van WSV Onderdendam en biedt plaats aan ongeveer acht campers. De camperplaats biedt voldoende E-aansluitingen, heeft alle voorzieningen voor een camper en voor de sanitaire voorzieningen kun je gebruik maken van de voor zieningen van de jachthaven.
Voor een overnachting betaalden we € 10 incl. electriciteit en alle voor zieningen.
Het voorste deel, 3 plaatsen, heeft grasbeton als ondergrond en dus altijd te gebruiken, terwijl de rest een grasondergrond heeft.

Onderdendam ligt op een kruispunt van wegen en kanalen en fungeerde daarom lange tijd als centrumplaats. Het ligt midden in het Hogeland en was een tijdlang de hoofdplaats van Hunsingo met o.a. een kantongerecht en bijbehorende gevangenis. Veel van deze oude glorie is nog terug te vinden en daarom is het beschermt dorpsgezicht.

Bij onze aankomst was de havenmeester niet aanwezig en kregen we van een WSV lid het advies om maar een plekje te zoeken. De havenmeester zou 's avonds langskomen.
's Middags fietsen we eerst naar Winsum. We moeten nog wat inkopen doen en Winsum is maar vier kilometer. We nemen de weg langs het Winsumerdiep wat lekker rustig is omdat de weg is afgesloten i.v.m. werkzaamheden, maar voor fietsen geen problemen geeft.
Naast het winkelen zoeken we ook een paar caches op zodat het vijf uur is voordat we weer bij de camper terug zijn.
's Avonds kwam de broer van Johan nog even langs, zodat de avond zo voorbij was.
De hele dag was het redelijk warm met af en toe zon en weinig wind, ideaal fietsweer.

walfriduskerk 2De volgende dag is het 's morgens lekker zonnig, ideaal weer.
's Morgens gaan we eerst binnendoor naar Middelstum om een trail van 10 caches + een bonus op te zoeken. De trail voert ons rond en door Middelstum. Middelstum ligt aan het Boterdiep dat vanaf 1660 een directe verbinding met de stad Groningen was waardoor het dorp tot bloei kwam.
Van de borgen in Middelstum is helaas weinig meer terug te vinden, alleen van de borg Ewsum zijn nog wat restanten terug te vinden.
Na het vinden van alle caches bezoeken we de kerk van Middelstum die aangeeft dat Middelstum aan het eind van de middeleeuwen al een belangrijke plaats was.
We rijden via dezelfde weg terug en gaan eerst eens lekker eten.
's Middags fietsen we een rondje via Bedum en Winsum.  Net buiten Onderdendam is de weidse structuur van het Groninger landschap goed te zien.
In Bedum gaan we langs de Walfriduskerk waar we met verbazing naar de scheve toren kijken. De toren staat 4,18 graden scheef, schever dan de toren van Pisa.
Op de terugweg koelt het al af zodat we 's avonds lekker in de camper zitten.


Als we woensdag opstaan is het mooi weer, lekker zonnetje en weinig wind. We ontbijten op ons gemak en als we de camper opruimen voor ons vertrek worden we verrast door een regenbuitje.
We vertrekken na de koffie en zijn om twaalf uur weer thuis.