• images/slider5/13LOGO2017NaamLogo.fw.png

Lemmer
Plaats: Camping Lemsterhop

Datum: 24/05/2017 t/m 28/05/2017

Lemmer03Zolang het nog te combineren is met de diverse activiteiten van onze (klein)kinderen komen we nog samen op een camping voor een lang weekend.
Dit jaar lukte het niet met de hele familie maar hadden we met Peter en Fraukje en hun kinderen afgesproken om het Hemelvaart-weekend ergens heen te gaan.
De keuze was gevallen op camping 't Lemsterhop in Lemmer waar we zouden beginnen met Fraukjes verjaardag en daarna een lang weekend Lemmer-Ahoy te bezoeken.

Na woensdagmorgen de laatste inkopen te hebben gedaan vertrekken we rond elf uur richting Lemmer. We nemen de toeristische route via de NO-polder. Het is nog lekker rustig zodat we na anderhalf uur aankomen op camping 't Lemsterhop.
Camping 't Lemsterhop is een boerencamping net buiten Lemmer bij de afrit van de snelweg.
Wij krijgen een plaatsje op een extra grote hoekplaats, groot genoeg voor twee eenheden.
De camping is goed onderhouden en de sanitaire voorzieningen zijn erg goed en brandschoon.

We kunnen rustig aan doen want Peter en Fraukje komen pas tegen drie uur.
Het opzetten van de caravan en voortent neemt een uurtje in beslag zodat we om vier uur aan de koffie en gebak zitten.
De rest van de dag zitten we lekker bij de camper. 's Avonds zitten we vrij snel in de voortent omdat de temperatuur redelijk snel daalt. Het valt ons op dat het lawaai van snelweg erg meevalt en door ons absoluut niet als storend wordt ondervonden ondanks de grote drukte.

Hemelvaart begint zonnig zodat we met zijn allen buiten ontbijten.
We gaan eerst naar het strand. Het strand bij Lemmer is relatief groot en is vanaf het centrum snel te bereiken.
Helaas zijn de zeilwedstrijden op het IJsselmeer en niet in de baai bij Lemmer zodat we weinig van de wedstrijden kunnen zien. Voor onze kleinkinderen is dit geen probleem, die genieten van het zand en het water.
Lemmer02We gaan voor het eten terug naar de camping omdat we 's middags het Ir. D.F.Woudagemaal willen bekijken.
Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is nog 100% operationeel en levert nog steeds een bijdrage aan de waterbeheersing van Frieland en kan per dag 6.000.000 m3 wegpompen.
Via het bezoekerscentrum krijgen we een rondleiding door het gemaal. Het gemaal bestaat uit een machinehal en een ketelhuis. Naast het gebouw staat een imposante zestig meter hoge schoorsteenpijp.
Het bijzondere bakstenen gebouw is strak en sober van karakter. Kenmerkend zijn de ingetogen gevelversieringen en de horizontale gevelindeling van het Woudagemaal. Ook het interieur van de machinehal -het lijkt wel een kathedraal- draagt de overduidelijke eigenschappen van Berlage's rationalisme, zoals de stalen spanten, het gebruik van natuursteen, eikenhout, uitgekiende kleuren en veel sierranden.

Het is al laat als we het Woudagemaal verlaten zodat we direct naar de camping rijden. 
Net als gisteren daalt de temperatuur nu ook weer vrij snel zodat we redelijk op tijd binnen zitten.

Vrijdag is het ook weer buitenweer zodat we lekker buiten ontbijten.
's Morgens gaan we eerst lekker naar het strand. Het is warmer dan gisteren dus ook drukker. Gelukkig zien we de boeien voor de zeilwedstrijd nu in de baai liggen zodat we vanaf het strand kunnen genieten van de strijd op het water.
Door het mooie weer is het drukker maar absoluut niet storend.
Als de ochtend-wedstrijden zijn afgelopen en de kleinkinderen uitgespeeld gaan we terug naar de camping om te eten.
's Middags stappen we op de fiets en rijden via de fietspont Brekkenpolder en Spannenburg naar Sloten. De veerman van de fietspont geeft ons een goede tip voor de terugrit die bijna helemaal over fietspaden voert.
Lemmer04Sloten is één van de Friese steden en het centrum ademt nog steeds de sfeer van 100 jaar geleden. Een door huizen en bomen omzoomde gracht die overspannen wordt door vaste hoge bruggen.
We lopen door Sloten naar de oude vesting werken. Hier zijn we getuige van de aankomst van de deelnemers aan de 29ste Elfsteden Oldtimer Rally. Een mooi gezicht om een stoet van 400 historische auto's en 200 historische motoren langs te zien komen.
Op advies van Peter en Fraukje gaan we vis eten bij een snackbar in Sloten die heerlijke kibbeling verkoopt.
Na het eten rijden we langs de jachthaven van Sloten (de tip van de veerman) terug naar Lemmer. Behalve het laatste stukje rijden we inderdaad het grootste deel over fietspaden.
's Avonds is het goed te merken dat de temperaturen stijgen want we kunnen lekker in de voortent zitten.

Zaterdag beloofd een tropische dag te worden en dat is 's morgens goed te merken. Heerlijk met zijn allen buiten ontbijten.
Na het ontbijt gaan we naar het strand. Genieten van het mooie weer en de zeilwedstrijden. Er zijn weinig mensen in het water omdat het temperatuurverschil tussen lucht en water erg groot is.
Omdat we vrijdag al redelijk door de zon verkleurd zijn besluiten we de middag bij de camper door te brengen waar we door de bomen behoorlijk veel schaduw hebben.
Als aan het eind van middag de temperatuur wat is gezakt stappen we nog even op de fiets om een paar caches op te zoeken langs de buitenkant van Lemmer
's Avonds blijft de temperatuur lang hoog.

Lemmer01Ondanks de slechte voorspellingen hebben we een rustige nacht en is het 's morgens mooi weer. Wel een paar graden kouder maar toch nog heel aangenaam.
We gaan ook nu weer naar het strand waar het gewoon lekker zitten is.
's Middags gaan we eerst alles opruimen en klaarmaken voor vertrek. Als dit is gebeurd gaan we nog even Lemmer in, een paar caches opzoeken en nog even bij de sluis kijken.
We besluiten de middag met een maaltijd in Lemmer zodat we op de camping niets meer hoeven op te ruimen.
Terug op de camping zijn we binnen een half uur klaar voor vertrek en verlaten de camping om half zeven.

We kijken terug op een heel gezellig weekend mede door het mooie weer en goede camping.