• images/slider3/13LOGO2015NaamLogo.fw.png
Loiredal in Frankrijk
Plaats: Diverse campings en camperplaatsen in Nederland, Belgie en Frankrijk
Datum: 06/08/2015 t/m 29/08/2015

Op eerdere trips naar Frankrijk hadden we al gezien dat een van de mooie gebieden in Frankrijk waar veel te zien is het Loiredal is. We besluiten dat we dit jaar het Loiredal uitgebreid willen bekijken waarbij we ons boek over de kastelen in dit gebied als leidraad gebruiken.
Donderdag 06 augustus vertrekken we richting Roermond. We hadden Roermond gekozen omdat we hier nog nooit zijn geweest en de camperplaats aan de Maas ons wel leuk leek.
Roermond01Om half twee komen we aan bij de Helenawerf in Roermond. De camperplaats ligt aan het eind van een jachtwerf aan de Maas. Van de Maas is weinig te zien omdat de camperplaats achter een twee meter hoge betonnen muur ligt die als veilgheid tegen hoogwater is gebouwd.
De camperplaats heeft ongeveer 20 plaatsen en heeft een grind ondergrond. We betalen € 12,10 per nacht incl. stroom en alle sanitaire voorzieningen.
We zijn mooi op tijd zodat we besluiten Roermond even in te lopen. Na tien minuten staan we in het centrum waar het gezellig druk is. We beginnen met een bezoek aan de designer outlet, een complex van ongeveer 150 winkels van alle grote ontwerpers en modemerken die hun producten met korting aanbieden.
Na twee uur hebben we het bekeken en lopen we naar het centrum waar we St Christoffel kathedraal bekijken. Hierna lopen we terug naar de camper.
De hele dag lekker warm. 's Nachts regen en onweer.
De volgende morgen zijn de buien verdwenen, een mooie morgen om te cachen. Na het ontbijt gaan we richting Asselt om een serie caches op te zoeken.
's Middags gaan we Roermond in voor een bezoek aan de Munsterkerk, het Kruiswerk park en de Carolus kapel. Helaas was de laatste niet open. Na een middagje Roermond gaan we terug naar de camper.
Helaas moeten we om acht uur naar binnen binnen omdat het begint te regenen.
We staan op met lichte bewolking. De ergste warmte is verdwenen dus mooi fiets weer. Na het ontbijt gaan we richting Thorn, het vermaarde witte stadje. We rijden een toeristische route en kunnen onder weg allerlei caches oppikken.
In Thorn bezoeken we de abdijkerk en het museum om ons te vergapen aan de macht van het ministaatje Thorn.
We rijden terug via een andere route omdat we in Roermond-zuid het oude-kerkhof en de O.L.V. Kapel in 't Zand willen bekijken.
De volgende dag vertrekken we om tien uur richting Charleville.
We hebben de navigatie op snelweg vermijden gezet zodat we een mooie toeristische route rijden. De laatste 100 km rijden we langs de Maas die zich door België slingert.
franceville01Om drie uur komen we aan op de camping municipal, die op loopafstand van het centrum aan de Maas ligt.
We betalen hier € 17,50 per nacht incl alle voorzieningen.
's Middags lopen we nog even via een oude voetbrug over de Maas naar het centrum, waar van alles te doen is. Franceville is een stad met een rijke historie, wat is het centrum duidelijk te zien is.
De volgende dag lopen we Franceville weer in om een bezoek te brengen aan de basiliek van Mézieres. De basiliek is vooral beroemd om zijn glas in loodramen van René Dürrbach.
Verder bezoeken we in het centrum van Franceville een groot marionetten-uurwerk waar ieder uur een marinettenscene wordt vertoond.
Als afsluiting maken we een rondje op het eiland waar de camping op ligt om diverse caches op te zoeken.
De volgende dag vertrekken we redelijk op tijd naar St Florentin. Doordat we onze navigatie hebben ingesteld op snelwegen vermijden duurt het even voordat we Franceville hebben verlaten. Ook de eerste deel, door de uitlopers van de Ardennen schiet niet hard op maar is wel een mooie route.
Om half drie komen we aan op camping l'Armance . De camping ligt net buiten St-Florentin aan de rivier l'Armanche. Het is een normale camping met alle voorzieningen die er netjes uitzien.
We betalen € 14,55 per nacht incl. alle voorzieningen.
florentin01Na aankomst verkennen we nog even de camping maar zoeken al snel de schaduw op want het is 33° .
We zitten de hele avond buiten want het is windstil en dus koelt het maar heel langzaam af.
Gelukkig staan we achter een boswal zodat we in ieder geval 's morgens nog in de schaduw staan.
Direct na het ontbijt draaien we de camper 180 graden. De deurkant blijft nu uit de zon zodat we met de luifel uit veel schaduw hebben.
We lopen op tijd naar St-Florentin om inkopen te doen en de kerk te bekijken. De kerk is gesloten, maar de sleutel is te verkrijgen bij het VVV wat net om de hoek ligt.
De kerk heeft imposante gebrandschilderde ramen terwijl de rest van de kerk kleurloos overkomt.
Hierna lopen we door naar de Aldi om onze voorraden aan te vullen.
Op terugweg naar de camper maken we nog even een omweg om een cache op te zoeken, die voor ons helaas onvindbaar blijft.
We blijven niet te lang zoeken want de temperatuur loopt al snel weer op boven de 30 graden.
Terug bij de camper gaan we lekker in de schaduw zitten en blijven daar de hele middag lekker zitten.
In de loop van de middag loopt de temperatuur bij de camper op tot 38 °, te warm om iets te doen.
Ook 's avonds blijft het windstil en dus warm zodat we lekker buiten blijven zitten.
Als we opstaan is het alweer 21 graden, maar de felle zonneschijn is er niet meer. Er is sluierbewolking en er komen ook meer wolken.
Als we om kwart over tien vertrekken is het alweer 29 graden. Onderweg hebben we nog wel af en toe zon, maar de bewolking wordt steeds dichter.
Om één uur komen we aan op de “Onlycamp” camping in Saint-Benoit-sur-Loire. De camping ligt net buiten het dorp aan de Loire. Het ligt in een bos en is een relatief kleine camping zonder vaste plaatsen.
We vinden een mooi plekje tussen de bomen.
Een overnachting kost € 18,40 incl alle voorzieningen.
Eind van de middag begint het te regenen zodat we gedwongen twee uur binnen zitten.
Om half zes is droog en gaan we naar het dorp om inkopen te doen en de grote abdijkerk te bekijken waar net een dienst bezig is.
De hele avond regent het af en toe.
Sully01De volgende dag staan we op met een bewolkte hemel.
Na het ontbijt stappen we op de fiets richting Sully.
De zon laat ons in de steek zodat een vest geen overbodige luxe is. In Sully gaan we eerst naar het chateau, een indrukwekkend gebouw met drie grote torens.
Het kasteel is gedeeltelijk begin vorige eeuw gerestaureerd en ziet er opvallend goed uit. Het geeft een idee hoe er in de 15e eeuw heeft uitgezien in deze omgeving.
Op weg terug naar de camper laat het zonnetje zich niet meer zien en daalt de temperatuur.
We zitten redelijk op tijd in de camper omdat de buitentemperatuur daalt naar 18 graden.
's Nachts horen we langdurig het geluid van de regen op onze camper.
De volgende dag is het nog grauw maar wel droog.
Na ons ontbijt fietsen we richting Germigny Des Prés waar de abt van Fleury in de 9e eeuw een villa met gebedsruimte had gebouwd. Het bijzondere is het Byzantijnse mozaiek uit de 9e eeuw in de oostelijke absis wat alle verwoestingen heeft overleefd en nog in opmerkelijk goede staat is.
Hierna rijden we verder naar Châteauneuf sur Loire om een winkel te zoeken waar we een nieuw koffiezet apparaat kunnen kopen omdat de onze lek is.
Op weg terug naar de camping breekt de lucht open en zien we af en toe een zonnetje, maar de temperatuur blijft steken op 18 graden.
Na het eten besluiten we alvast alles buiten op te ruimen omdat alles nu mooi droog is.
We zitten op tijd binnen waar we zelfs even de kachel aanzetten omdat het onder bomen lang koud en vochtig blijft.
Civray01Als we opstaan ziet de wereld er vriendelijk uit. De dikke bewolking is verdwenen en af en toe is er een zonnetje te zien. Op ons gemak ontbijten we en maken ons klaar voor vertrek. We hebben geen haast omdat we vandaag maar 140 km verderop gaan.
We verlaten de Loire omdat we een bijzonder kasteel aan de Cher willen bekijken.
Rond één uur komen we aan op municipal camping in Civray de Touraine. Het is een gewone camping waar je je eigen plekje mag opzoeken. Het sanitair is een beetje gedateerd maar werkt allemaal goed en is schoon.
We betalen € 16,00 per nacht incl. alles.
Omdat we zo vroeg zijn besluiten we 's middags nog even naar het chateau de Chenonceau te fietsen. Het bijzondere is dat dit kasteel in fases vanuit het oorspronkelijke kasteeltje is uitgebouwd tot een imposant kasteel dat helemaal over de Cher is gebouwd.
Als we bij het kasteel aankomen zien we een drukte die we niet hadden verwacht. Ver voor het kasteel zijn grote parkeerplaatsen die bijna helemaal vol zijn. We schatten dat op zijn minst een paar duizend bezoekers zijn.
We besluiten ons bezoek tot morgen uit te stellen in de hoop dat het op maandag iets rustiger is.
Eind van de middag neemt de bewolking toe en daalt de temperatuur zodat we 's avonds op tijd binnen zitten.
Chenonceau's Morgens staat er al een lekker zonnetje op de camper, het ziet er veel belovend uit. Om tien uur vertrekken we richting chateau. Als we er aankomen is het alweer druk. Als we eenmaal binnen zijn, zijn er al zoveel bezoekers zodat we maar langzaam het kasteel kunnen bekijken.
Het is een imposant bouwwerk wat er goed uitziet. Vooral de wandkleden die in veel ruimtes hangen vallen op. Als we naar buiten kijken zien we de bezoekers voor het kasteel al in de rij staan. Ze moeten minstens een uur wachten voordat ze aan de beurt zijn. We nemen dan ook uitgebreid de tijd om alles te bekijken, want even naar buiten gaan om later het kasteel nog eens te bekijken is er voorlopig niet bij.
Als we naar het restaurant lopen om iets te eten en te drinken zien we hetzelfde beeld als bij het kasteel: een lange rij wachtenden tot ver buiten de deur van het restaurant.
We besluiten onze maaltijd maar uit te stellen tot we weer bij de camper zijn.
We gaan in Chenonceau even aan bij de bakker en gaan dan terug naar de camper.
Als we terugrijden naar de camper verdwijnt de zon steeds vaker achter donkere wolken en wordt het ook kouder.
We staan op met een lekker zonnetje.
We besluiten na het ontbijt naar Montrichard te fietsen waar ook een oud kasteel staat. Bijna de hele weg kunnen we gebruik maken van fietspaden en kleine wegen langs de rivier de Cher zodat we heerlijk ontspannen kunnen fietsen.
In Montrichard kunne we van verre de restanten van een kasteel met een donjon zien die boven het dorp uitsteekt.
Het dorp op zich is een verschrikking, hele smalle straatjes waarvan de helft ook nog eens in beslag wordt genomen door terrasjes. Geen enkel straatje is afgesloten voor verkeer zodat het af en toe mooie chaos is.
We gaan terug langs de andere kant van de rivier waar het af en toe wel even zoeken is naar het fietspad maar wel een mooie route. We komen vlak langs het chateau de Chenonceau zodat we het nu vanaf de andere kant kunnen bekijken.
Terug bij de camper gaan we eerst eens heerlijk in het zonnetje zitten wat na een fietstocht van 35 km wel verdient is.
Het weer blijft redelijk zodat we tot negen uur buiten kunnen zitten.
Als we opstaan staat het zonnetje al lekker te schijnen.
Om tien uur vertrekken we richting Saumur. We hebben een camping gevonden die op een eiland in de Loire ligt en op loopafstand van het centrum.
Saumur01Bijna de hele weg naar Sumur rijden we op de Loiredijk. Het schiet wel niet zo hard op, maar is wel een mooie route om te rijden.
De camping op het eiland blijkt een dure luxe camping te zijn zodat we uitwijken naar een municipal net buiten Saumur. De municipal is er niet meer maar wel een mooie camperplaats waar we voor € 5,40 per nacht staan.
We hebben nog zoveel tijd we richting Saumur rijden om een winkel op te zoeken. Tot onze verrassing kunnen we bijna tot in het centrum van Saumur over een fietspad rijden.
Als we met onze inkopen eenmaal terug zijn bij de camper vinden we dat we genoeg hebben gedaan voor die dag en gaan er heerlijk bij zitten.
Het is bij het opstaan alweer lekker zonnig zodat we besluiten op tijd naar Saumur te gaan om het kasteel te bekijken.
Na een vlotte fietstocht en een stevige klim komen we bij het kasteel. Door zijn ligging en zijn hoogte is het een imponerend bouwwerk.
De bezichtiging van het kasteel valt tegen. Er is maar een heel klein deel toegankelijk en dat deel is hoofdzakelijk als museum en expositie ingericht waardoor over de historie van het kasteel weinig verteld wordt.
Na ons kasteelbezoek rijden we nog even langs de bakker en gaan daarna eerst terug naar de camper.
's Middags besluiten we nog een stuk te gaan fietsen en ontdekken daarbij een compleet grottenstelsel wat in de kalksteen heuvelrug tegenover de camperplaats ligt.
Door deze grotten loopt een toeristisch fietspad wat we van begin tot eind doorkruisen.
Het is te warm, 32 graden, om veel te doen dus zitten we redelijk op tijd weer bij de camper.
De volgende dag is het mooi weer dat we op ons gemak buiten ontbijten. We hebben niet veel haast omdat we vandaag maar 90 km verder willen naar een municipal bij Angers.
Om 12 uur komen we aan op de municipal in St-Gemmes-sur-Loire. Het is een kleine municipal aan de Loire die maar drie maanden per jaar open is en hoofdzakelijk fietsers als bezoekers heeft.
We worden door een heel vriendelijke mevrouw welkom geheten en ondanks haar gebrekkige Engels lukt het haar om op alle vragen antwoord te geven.
We betalen op deze camping € 15,40 per nacht incl. alles, zelfs wifi.
Nadat we ons hebben geïnstalleerd gaan we eerst even naar de bakker om onszelf te verwennen.
We blijven eerst lekker bij de camper zitten want het is alweer 32 graden, te warm om echt actief te worden.
We zitten de hele avond buiten, om 12 uur is de temperatuur nog boven de 20 °.
Angers01Omdat het vandaag weer een warme dag beloofd te worden gaan we direct na het ontbijt naar Angers.
Via fietspaden langs de Loire en de Maine komen we rond elf uur aan bij de vestingwerken van Angers.
Deze vesting die zijn oorsprong al in de 3e eeuw heeft ligt op een leistenen voorgebergte aan de Maine.
Het hele complex bestaat uit een groot aantal torens en gebouwen en is ronduit gigantisch. De bezichtiging kost ons twee uur. Hierna bezoeken we de kathedraal van Angers.
Na een broodje besluiten we terug te gaan naar de camping.
Op onze terugweg zien we de eerste donkere koppen al aan de hemel verschijnen. We rijden via de bakker terug naar de camper terwijl de temperatuur onveranderlijk 32 graden blijft.
Omdat de buien nog steeds ver weg blijven gaan we een Franse pannenkoek eten bij een kraampje net buiten de camping. Het is heel kleinschalig maar de pannenkoek is heerlijk.
Ondanks de onweersdreiging zitten we ook deze avond weer tot 12 uur buiten.
's Nacht rond twee uur barst eindelijk het onweer los, niet veel onweer maar wel veel regen.
Als we wakker worden horen we nog steeds de regen op de camper vallen. Tijdens het ontbijt zien we de eerste stukjes blauwe lucht en stopt gelukkig de regen.
Rond tien uur vertrekken we. We gaan een eind terug langs de Loire omdat er na Angers weinig kastelen meer zijn.
Onze keuze is gevallen op een municipal in Cellettes, een klein dorpje onder Blois waar diverse kastelen in de buurt zijn.
Om één uur zijn we in Cellettes. De municipal is een simpele camping aan een riviertje.
We betalen hier € 13,00 per nacht incl. alle voorzieningen.
Celettes01's Middags gaan we nog even bij het Chateau Beauregard kijken. De toegangsprijs van € 12,50 schrikt ons een beetje af. We willen morgen naar Chateau Ceverny welke waarschijnlijk meer te bieden heeft als Beauregard.
In de loop van de middag verdwijnt de bewolking steeds meer en loopt de temperatuur alweer op. Doordat er wat meer wind is, voelt het minder warm aan.
In de nacht komt niet alleen de bewolking terug maar gaat het ook gepaard met regen.
Als we wakker worden kijken we naar een natte koude wereld waar ook nog eens de wind hard waait.
Het is maar 16 graden zodat we besluiten niet te gaan douchen omdat het sanitairgebouw bovenin helemaal open is waardoor het binnen net zo hard waait als buiten.
Na het ontbijt besluiten we eerst maar eens richting Blois te gaan om inkopen te doen. De plaatselijke supermarkt is deze week gesloten zodat we voor onze inkopen wel aangewezen zijn op een Lidl in Blois.
De fietstocht naar Blois is geen probleem. We rijden het grootste deel door het bos zodat we weinig last hebben van de harde wind.
Op de terugweg merken we al dat de wind behoorlijk is toegenomen en we zien onderweg ook steeds meer afgewaaide takken.
We gaan eerst eens lekker eten en besluiten dat we ons bezoek aan het chateau van Cherverny maar uitstellen tot een ander jaar en 's middags het plaatselijke chateau de Beauregard gaan bezoeken.
Om twee uur lopen we naar het chateau en zien onderweg dat van de plaatselijke kerk door de harde wind al een paar nokpannen op straat liggen.
Om half drie staan we voor chateau de Beauregard. Na het betalen van € 12,50 per persoon mogen we naar binnen.
In het kasteel zijn op de begane grond twee ruimtes en op de eerste verdieping drie ruimtes te bekijken. De inrichting van deze kamers is een samenraapsel van allerlei oude dingen zonder enige structuur .
Hiermee was de bezichtiging afgelopen en rest ons nog een bezichtiging van de tuin waar een landschapsarchitect een paar kleurthema's had gemaakt in afgesloten stukken. Bijv alleen maar oranje bloemen als verwijzing naar het huis van Oranje.
Dit chateau viel ons dik tegen en was o.i. absoluut geen €12,50 waard.
We waren dus weer op tijd terug in de camper waar we lekker binnen hebben gezeten omdat de combinatie van wind en lage temperatuur helemaal niet aangenaam was.
Bij het opstaan ziet de wereld er al weer vriendelijker uit, zonneschijn en weinig wind.
Om half elf vertrekken we.
Het grootste deel rijden we langs D-wegen. Onderweg valt het ons op dat de kwaliteit van deze wegen goed is zodat het wel niet snel gaat, maar dat je gewoon lekker door kunt rijden.
Onderweg komen we door allerlei dorpjes waar er altijd wel een is waar we bij een boulanger vers brood kunnen kopen zodat we onderweg even lekker kunnen eten.
Clamecy01Om half drie komen we aan op de municipal in Clamecy. Het is een langgerekte camping op een eiland tussen het Canal du Nivernais en de rivier de Yonne. Zoals we ook op de vorige municipals hadden ervaren is er nu ook weer een enthousiaste beheersters die ons welkom heet. We staan 10 minuten later op een mooi plekje.
Na de koffie gaan we Clamecy even bekijken, een dorpje dat op een rotsformatie ligt waardoor er in het oude centrum aanzienlijke hoogteverschillen zijn.
Nadat we een paar kaarten en postzegels hebben gekocht gaan we terug naar de camping.
Deze camping kost ons € 15 per nacht incl alle voorzieningen en wifi.
Na het eten drinken we nog buiten koffie, maar zitten door de snel dalende temperatuur al vrij snel binnen.
We staan de volgende morgen op met een stralende zonneschijn, het beloofd weer een mooie dag te worden. We ontbijten buiten en besluiten 's morgens eerst de kerk te gaan bekijken in het centrum. Het is van buiten een hel mooi gebouw met veel details.
Van binnen is de kerk sober en door de grijze steen oogt alles somber.
Clamecy02Na het eten besluiten we ondanks de hoge temperatuur, 32 graden, toch een stukje te fietsen. Langs het kanaal van Nivernais is het oude jaagpad helemaal geasfalteerd zodat het een ideaal fietspad is. Bij de sluizen is het even klimmen, maar voor de rest is het bijna vlak.
We fietsen in totaal 25 km langs het kanaal en gaan daarna eerst lekker in de schaduw bij de camper zitten.
Na het eten lopen we samen met de buren nog even Clamecy in om hun kennis te laten maken met geocaching.
's Avonds kunnen we nog lang buiten zitten want het blijft warm.
's Morgens is het een beetje bewolkt, maar wel zo warm dat we buiten kunnen ontbijten.
Na het ontbijt lopen we nog even naar de bakker en maken ons dan klaar voor vertrek.
Om half elf vertrekken we richting Epernay. Ons eerste doel is een camperplaats bij een jachthaven aan de Marne dicht bij Epernay.
We vertrekken met mooi weer, zon en 27 graden.
Halverwege de rit zien we steeds meer bewolking komen en daalt de temperatuur.
Als we aankomen op de camperplaats is het bewolkt en is de temperatuur gedaald naar 17 graden.
De camperplaats is zes plaatsen groot. Iedere plaats is tussen grote bomen. Deze staan zover uit elkaar dat er net een camper tussen past zodat je weinig ruimte hebt en door het dichte bladerdak ook weinig licht.
Deze plaats lokt ons niet aan zodat we verder rijden naar Epernay om een municipal op te zoeken.
Onderweg moet steeds vaker de ruitenwisser aan en als we op de municipal aankomen regent het stevig.
We krijgen een plaatsje op de camping.
We betalen voor een nacht € 21,50 wat voor een municipal veel is.
Als we geinstalleerd zijn lopen we nog even een stukje in de omgeving maar de regen jaagt ons al snel weer naar de camping.
Sinds onze aankomst regent het.
De volgende dag begint met een restantje regen, maar tegen de tijd dat we gaan vertrekken is het droog en begint het ook weer op te klaren.
Als we eenmaal in België zijn besluiten we om de navigatie weer toe te staan snelwegen te gebruiken. Dat blijkt dus op een vrijdagmiddag in België niet zo handig te zijn. Bij Brussel gebeurd voor ons een ongeluk en dan is  de snelweg niet meer zo snel.
Als we via de eerst volgende afslag ontsnappen besluiten we eerst snelwegen te mijden. In de buurt van Leuven besluiten we nog eens op de snelweg te kijken, maar ook nu staan we bijna direct weer in de file.
Snelwegen vermijdend gaan we verder richting Neerpelt waar we een plaatsje hopen te vinden bij de passantenhaven. Als we om zes uur in Neerpelt arriveren blijkt de camperplaats bij de passantenhaven vol te zijn. Gelukkig is er op parking aan de Bermstraat nog plaats genoeg.
Neerpelt01Deze camperplaats is een mix-parking zonder voorzieningen. Voor de sani-verzorging moet je naar de nabijgelegen passantenhaven.
Een overnachting kost € 4,00
Nadat we een ticket voor de nacht hebben gekocht lopen we Neerpelt in, omdat we toch wel honger hebben.
We vinden een leuk restaurantje waar we heerlijk gaan eten.
Om acht uur zijn we terug bij de camper waar we snel naar binnen gaan want zonder zonnetje is het niet warm.
De volgende morgen zijn we op tijd wakker. Het is redelijk weer, zonnetje maar koud. Omdat we helemaal niets hebben op te ruimen nemen we de tijd voor ons ontbijt.
Om negen uur vertrekken we naar huis.
Over de terugreis valt helemaal niets te vermelden, een probleemloze reis.
Om twaalf uur zijn we thuis.

Deze trip langs de Loire bevestigd dat Frankrijk een geweldig vakantieland is waar we zeker terugkomen.