• images/slider3/13LOGO2015NaamLogo.fw.png

Scandinavië
Plaats: Diverse campings en camperplaatsen in Duitsland, Denemarken en Zweden
Datum: 08/06/2015 t/m 29/06/2015

Maandag 8 juni vertrekken we om 12:45 uit de Krim voor onze vakantie trip.
Omdat we deze eerste dag vrij laat vertrekken willen we niet zo ver rijden en hebben besloten om eerst naar de camperplaats in Nienburg te gaan.
ScanNienburg01Om 16:15 arriveren we in Nienburg. Er zijn nog twee plaatsjes zodat we snel geïnstalleerd zijn.
Camperplaats Nienburg ligt net buiten het centrum aan de Wezer en biedt plaats aan ongeveer 20 campers en heeft in totaal 16 stroomaansluitingen en een sani-station.
Een overnachting kost € 5 en stroom € 1 per 8 uur.
We maken nog even een stadswandeling waarbij we 7 caches scoren.
Het is de hele dag bewolkt en 21 graden.
Als we de volgende dag opstaan is het zonnig maar waait er een koude wind. Om 10 uur stappen we op de fiets om een fietstocht in de omgeving van Nienburg te maken waarbij we ons laten leiden door de caches die er te vinden zijn.
Onderweg komen we door het dorpje Marklohe waar we verrast worden door de fresco's in de plaatselijke kerk.
Na 27 km zijn we weer terug bij de camper. We gaan eerst nog even inkopen in het winkelcentrum op loopafstand van de camperplaats en daarna van onze rust genieten.
Woensdag vertrekken we om 10:15 richting Jagel.
Rond Hamburg is het onverwacht rustig zodat we zonder enige vertraging door de Elbetunnel rijden.
Om 14:00 arriveren we op de camperplaats in Jagel. We zijn voorlopig de enigste op deze ruime camperplaats zodat we direct maar even gaan douchen.
Camperplaats Jagel ligt achter een camperdealer en biedt plaats aan ongeveer 40 campers, heeft douches, toiletten, sani-station en elc.aansluitingen.
Een overnachting kost € 12 incl. alle voorzieningen.
Omdat we redelijk vroeg zijn en het nog altijd lekker weer is besluiten we nog even naar Schleswig te fietsen. In Schleswig zien we dat de oude camperplaats bij de jachthaven verdwenen is en er even verderop een nieuwe camperplaats is aangelegd. Hoewel het vroeg in het seizoen is, zijn bijna alle plaatsen bezet.
ScanNyborgDonderdag vertrekken we om 10:00 richting Denemarken. Via Jutland rijden we het eiland Fuenen op die we helemaal oversteken. Aan de Grote Belt ligt de Nyborg strandcamping waar we twee nachten gaan staan.
Om 14:20 rijden we camping op.
Na de koffie willen we toch nog even wat doen en zoeken een paar caches op in de buurt van de camping.
Nyborg strandcamping is een gewone camping met relatief veel Duitse gasten die hier staan voor het vissen.
We maken gebruik van onze ANWB-CKE kaart en een overnachting incl. alles ( ook WiFi) kost ons € 25.
Vrijdag staan we op met een zonnetje in de camper. Vandaag willen we Nyborg bekijken. De stad op zich is niet zo spectaculair. Het bijzondere aan Nyborg is Nyborg slot met zijn oude vesting werken.
We besluiten ons bezoek met een rondje geocaching. Als afsluiting van de dag fietsen we nog even naar Lidl om onze voorraden aan te vullen.
Ons volgende doel is Kopenhagen.
ScanGrBeltBrugZaterdag vertrekken we om 10:15. Als eerste moeten we de Grote Belt brug over. Dit is een tolbrug en voor onze camper moeten we € 50 betalen om aan de overkant te komen.
De verdere reis gaat zonder problemen zodat we net voor 12:00 aankomen op DCU camping Absalon in Kopenhagen. Een paar minuten later en we hadden moeten wachten tot 14:00.
De Absalon camping is helemaal opgezet voor bezoekers van Kopenhagen, geen vaste plaatsen en een hoog verloop. De camping biedt plaats aan ongeveer 50 campers, 500 caravans en heeft een groot tentenveld.
Het sanitair is erg goed en er is een uitgebreide camperverzorgingsplaats.
Een overnachting kost kost hier € 26 per nacht.
Omdat we zo vroeg zijn doorkruisen we 's middags een deel van Kopenhagen en zoeken daarbij diverse caches op.
Als we zondag opstaan is het weer nog redelijk.
Om 10:00 pakken we de fiets en rijden in 40 minuten naar het centrum van Kopenhagen. De fietsen stallen we voor het Tivoli en gaan verder te voet.
We doorkruisen het hele centrum en besluiten met een bezoek aan de zeemeermin. Nog altijd vreemd dat zo'n klein beeldje in een hoek van de haven het symbool van Kopenhagen is geworden.
Als we terug zijn hebben we 20 km gefietst en 16 km gelopen zodat we eerst even met de pootjes omhoog gaan.
In de middag is het weer slechter geworden en onderweg naar de camper voelen we de eerste regendruppels en 's avonds hebben we een paar regenbuien.
Als we maandag opstaan is het zonnig maar waait er een koude wind.
ScanOreSundBrugOm 10:15 vertrekken we richting Zweden. We gaan via de Öresundbrug. Deze brug kost ons € 104 voor een enkele reis.
We onderbreken onze reis even voor een bezoek aan Malmö om Zweedse kronen te pinnen.
We gaan verder langs de westkust van Zweden en rijden door tot Bua een plaatsje aan de kust waar we een plaatsje vinden bij de jachthaven.
Een overnachting kost hier € 20 incl. stroom, wifi en camperverzorging. Douchen kost € 1.
We lopen nog even door Bua en zitten redelijk snel in de camper want er waait een koude wind.
We staan dinsdag op met een lekker zonnetje, maar een koude westenwind maakt het niet bepaald aangenaam. We besluiten per fiets de omgeving te verkennen en een paar caches op te zoeken.
Als eerste rijden we naar een nabijgelegen kerncentrale. Toevallig heeft Zweden vandaag besloten om het oude taboe op kernenergie te doorbreken en voor de energievoorziening in te zetten op kernenergie en waterkracht centrales om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.
ScanBuaHet gebied waar we door fietsen is een mengeling van bos en grote rotspartijen. We zijn om 16:00 terug bij de camper en lopen aan het eind van de middag nog even naar de oude vuurtoren vanwaar we een mooi uitzicht op de jachthaven hebben.
Als we woensdag opstaan waait er nog steeds een koude wind en is de zon helemaal verdwenen. Op ons gemak maken we ons klaar voor het vervolg van onze trip. We vertrekken om 10:00.
We besluiten om toch maar de snelweg te nemen, omdat er door de structuur van het landschap weinig kleine wegen zijn die doorlopen in de richting die wij willen.
Als we een uurtje onderweg zijn vallen de eerste regendruppels en kijken we tegen een loodgrijze lucht aan.
We komen om 14:00 aan in Lysekil, een redelijke plaats op het uiteinde van een landtong. We kijken eerst op een camperplaats in het centrum. Dit zijn parkeerplaatsen langs de haven zonder voorzieningen en zonder uitzicht. We besluiten verder te rijden naar de gemeentelijke jachthaven.
Hier komen we op een rommelig terrein bij de jachthaven. Door de regen lijkt het naargeestig maar we besluiten toch hier te blijven. Deze camperplaats kost € 16,00 per nacht incl.stroom, toiletgebruik en camperverzorging.
ScanLysekilDonderdagmorgen is het gelukkig droog zodat we besluiten naar Lysekil te lopen. Via de haven waar de campers staan lopen we naar de kerk in het centrum. Deze staat boven op een heuvel en torent boven de stad uit. Dit is de eerste kerk die we meemaken met een koffiehoek achter in de kerk. Hierna gaan we eerst inkopen doen en daarna terug naar de camper.
Als we net in de camper zitten begint het te regenen en duurt het tot vier uur voordat het weer droog is.
Eind van de middag lopen we nog even naar Lysekil om een paar caches op te zoeken. Helaas vinden we geen enkele cache maar zien wel de mooie plekjes van Lysekil.
De temperatuur is 's morgens 18 graden maar daalt na de regenbuien naar 15 graden.
Het blijft regenen tot 20:00 zodat we er verder een luie dag van maken.
Vrijdag vertrekken we om tien uur. We hebben besloten de kust te verlaten omdat er nog steeds een koude wind waait. We gaan naar Spiken, een plaatsje op de punt van het schiereiland Kållandsö in de Vänern, het grootste meer in Zweden.
ScanOtterstadDe camperplaats in Spiken is een grote tegenvaller, een grote parkeerplaats met stroomaansluitingen. Het sanitair ligt bij de jachthaven op 200 m afstand. Het plaatsje is heel toeristisch voor dagjesmensen.
We gaan verder naar Läckö slot. De campings zijn  helemaal vol doordat de Zweden dit weekend Midzomerfeest vieren.
We besluiten terug te rijden naar Lidköping in de hoop dat we daar een plaatsje kunnen vinden. Op de camping hier hetzelfde verhaal, helemaal vol.
We rijden weer richting Spiken omdat we onderweg een bord van een camping hadden gezien bij sportvelden.
Net buiten Otterstad vinden we de Hagavallen camping, helemaal leeg. De camping is een groot verhard terrein tussen drie voetbal velden. Verder zijn er alle voorzieningen zowel voor de persoonlijke verzorging als de camper.
We betalen hier per nacht € 16,00 incl stroom en alle voorzieningen.
We hebben van de campingbeheerder een mooie detail kaart van Kållandsö gekregen en besluiten op de zaterdag een stevige wandeling te maken.
We lopen eerst van de camping door de bossen naar Spiken. De route die we moeten volgen is duidelijk gemarkeerd.
In Spiken is het erg druk met dagjesmensen. Van het oorspronkelijke vissersdorp is niets meer te zien, alles is nu voor de toeristen.
We lopen verder binnendoor naar Läckö slot. Rond het slot zijn allerlei activiteiten zoals boogschieten, zwaardvechten, enz.
De prijzen zijn waarschijnlijk gebaseerd op het Midzomerfeest, want voor een boerenbol naar Middeleeuws recept wordt € 6,00 gevraagd.
We lopen weer terug naar de camping. Als we bij de camper zijn voelen we best dat we 15 km hebben gelopen.
Het is de hele dag redelijk weer geweest met op het eind  veel zon en 20 graden.
We blijven nog een dag staan omdat we verwachten dat er pas laat in de middag overal weer plaats komt als de Zweden weer naar huis gaan.
We gaan vandaag een fietstocht maken. Via allerlei kleine weggetjes rijden we naar de jachthaven van Gunsbo aan de andere kant van het schiereiland. Bij de jachthaven is een klein restaurantje waar we wat eten. Via een andere route rijden we weer terug naar de camping.
De campingbeheerder die normaal 's avonds langskomt zien we deze zondag niet, zodat we voor deze extra dag niet kunnen betalen.
Het is de hele dag redelijk zonnig en de temperatuur is met 20 graden best lekker.
Maandag vertrekken we rond tien uur richting Falkenberg. Omdat het weer de laatste dagen meevalt gaan we het een stuk zuidelijker weer aan de kust proberen.
ScanFalkenbergAan de kust zijn de meeste camperplaatsen omdat ze hier bij jachthavens liggen. In het binnenland zijn er bijna geen fatsoenlijke camperplaatsen.
Onderweg naar Falkenberg wordt het weer steeds slechter en daalt de temperatuur van 20 naar 15 graden.
Als we aankomen in Falkenberg is het nog lang niet vol en kunnen we een mooi plaatsje uitzoeken..
De camperplaats ligt langs een jachthaven, er zijn 38 plaatsen alle voorzien van stroomaansluitingen. Vooraan op de camperplaats zijn toilet en douches en is er een sani plaats voor de camper.
Een overnachting kost € 17,00 incl alle voorzieningen en WiFi
's Middags lopen we naar Falkenberg een saaie stad met nog enkele oude details die de moeite waard zijn.
's Avonds krijgen we nog een paar buitjes zodat we lekker in de camper blijven.
Als we dinsdag opstaan is het redelijk zonnig en besluiten we eerst op fiets de omgeving te verkennen en gaan we naar Glommen, een klein vissersdorp ten Noorden van Falkenberg. Net als bijna overal langs de kust heeft de visserij grotendeels plaats gemaakt voor het toerisme.
Het gebied ten Zuiden van Glommen is één groot vakantie dorp variërend van luxueuze vakantie bungalows tot kleine vankantiehuisje die boven op elkaar staan.
Na een klein regenbuitje in Glommen blijft het droog als we teruggaan naar de camper.
De middag gebruiken we om Falkenberg uitgebreid te bekijken en caches opzoeken. In de loop van de middag wordt het weer steeds slechter en op terugweg naar de camper worden we overvallen door een regenbui.
Het blijft de hele avond af en toe regenen.
Als we woensdag opstaan waait er een harde, koude wind van zee en is het grijs. We besluiten niet verder langs de kust te gaan maar toch maar weer het binnenland in te gaan. We kiezen voor Höör, een plaats midden in Skäne dus al redelijk ver naar het zuiden.
ScanHrDe hele weg naar Höör waait het en valt er af en toe wat regen.
Net buiten Höör vinden we een plekje op een camping Grottbyn bij de plaatselijke dierentuin. Het bijzondere aan deze camping zijn het ondergrondse toiletgebouw en vakantiewoningen.
Nadat we inkopen hebben gedaan lopen we nog even rond en vinden drie caches.
Het weer is vandaag ronduit slecht, veel wind en maximaal 12 graden.
We betalen hier € 27 per nacht incl. alle voorzieningen.
Donderdag is het weer nog steeds niet daverend zodat we 's morgens eerst naar Höör fietsen om inkopen te doen en het stadje te bekijken.
Höör is een middelgrote stad en net als zoveel Zweedse stadjes verschrikkelijk saai zodat we snel uitgekeken zijn.
's Middags maken we een wandeling naar een nabijgelegen meer, waar we helemaal om heen lopen.
De temperattur valt nog tegen, maar het is in ieder geval droog.
Vrijdagmorgen vertrekken we om elf uur richting Denemarken. Via de Oresundbrug ( weer € 104 ) rijden we om half één Denemarken binnen.
ScanSoroNa Kopenhagen hebben we door wegwerkzaamheden last van langzaam rijdend verkeer zodat we om half drie uur in Sorø aankomen waar we op de Sorø-camping een mooi plaatsje speciaal voor campers krijgen met uitzicht over het meer.
De camping is een luxe camping met vrij veel vaste gasten. We betalen € 25,50 pernacht incl stroom. Douche € 0,50.
's Middags lopen we nog even Sorø in. Het is een plaats van ongeveer 8000 inwoners die vooral bekend is door de Sorø Akademi die in de 12e eeuw gesticht werd door bisschop Absalon, de stichter van Kopenhagen.
Zaterdag is het redelijk weer zodat we de fiets pakken en eerst een bezoek brengen aan de Sorø kloosterkerk, een imposant kerkgebouw wat ook uit de 12e eeuw stamt.
Aansluitend fietsen we rond het Sorø Sø een meer waar de stad aan ligt. Als we rondfietsen wordt het steeds donkerder zodat we besluiten naar de camping te gaan. Als we bij de camper zijn begint het te regenen zodat we eerst maar lekker in de camper kruipen.
Na het avondeten is het weer droog zodat we nog even kunnen lopen. Langs het meer bij de camping lopen we naar de Pedersborg kirke. Deze kerk ligt boven op een heuvel die in de 12 eeuw onderdeel was van vesting.
Zondagmorgen is het bewolkt en regenachtig. Om tien uur vertrekken we. Ons doel is een camperplaats net voorbij de grens in Duitsland. Na de StoreBeltbrug zijn we weer € 50 lichter maar kunnen wel lekker opschieten.
ScanDagebulOm drie uur komen we aan in Dagebull. Op een camperplaats vlak bij de veerhaven vinden we een plekje. Dagebull is een heel klein dorpje waar veerboten naar diverse Duitse eilanden vertrekken.
De camperplaats ligt beschut achter de dijk en kost € 6,00 per nacht en €2,00 voor stroom.
Bij de camper in het zonnetje is het best uit te houden, maar in de wind is het nog steeds koud.
We lopen even een rondje langs de veerhaven en halen eten in Dagebull.
Als de zon onder is, wordt het snel koud en kruipen we lekker in de camper.
Maandag vertrekken we om tien uur uit Dagebull. Tot onze verrassing is de snelweg A23 heel rustig zodat we goed kunnen opschieten. Vlak bij Hamburg rijden we de A7 op die, ondanks de wegwerkzaamheden ook geen problemen geeft zodat we om half één al de Elbe tunnel door rijden.
Na Hamburg gaan we eerst even rustig eten. Omdat de verkeersdrukte meevalt besluiten we direct door te rijden naar huis.
Om vijf uur zijn we thuis.
Dit was onze tweede trip naar Zweden. Onze eerste trip in 2006 door midden Zweden en de Oostkust was was een teleurstelling. Het geweldige natuurschoon hebben wij toen niet gezien en vonden Zweden en zijn bewoners vooral saai.
Deze tweede trip is eigenlijk een bevestiging van ons eerste bezoek. Het natuurschoon is er wel, maar niet meer als in veel andere landen en Zweden en zijn inwoners zijn nog steeds verschrikkelijk saai.
Waarschijnlijk is dit ons laatste bezoek aan Zweden geweest, waarbij de prijs van de tolbruggen ( in totaal € 308 ) ook een rol speelt.