• images/slider2/13LOGO2014Naam+Logo.fw.png
Blijham

Plaats: Camperplaats "Turfstee" in Blijham
Datum: 29/03/2014 t/m 31/04/2014

Bij het updaten van de camperplaatsen in ons navigatiesysteem zagen we dat er in Blijham een nieuwe camperplaats was geopend in Blijham. 
Daar we in Nieuwe Pekela hebben gewoond leek het ons wel leuk om deze camperplaats te bezoeken omdat we dan weer eens in Nieuwe Pekela konden kijken.
Blijham01Eind maart waren de vooruitzichten perfect zodat we zaterdag 29/03 besloten om naar Blijham te gaan. Onder een strak blauwe hemel reden we in een uurtje naar Blijham waar we om 12 uur arriveerden op camperplaats Turfstee die in Blijham tegen de grens met Oude Pekela ligt.
Het is een particuliere camperplaats die plaats biedt aan 55 campers. Voor iedere camper is een ruimte van 4 x 10 m gereserveerd. De camper staat op een gravelverharding en tussen de camperplaatsen is gras zodat er ruimte is om bij mooi weer naast de camper te zitten.
Alle plaatsen zijn voorzien van een 6 Amp stroomaansluiting en overal is er WiFi.
De camperplaats heeft een duidelijke website die alle informatie geeft .

Na aankomst op een bijna lege camperplaats werden we enthousiast welkom geheten door de eigenaar. 
De middag zijn we eerst even naar Oude-Pekela gefietst. Hier hebben we even rondgeneusd, een paar caches opgepikt en de laatste inkopen gedaan. 
Terug bij de camper was het heerlijk in de zon zodat we tot half zes buiten hebben gezeten.

Zondagmorgen werden we wakker in een zonovergoten Groninger land. Het was 's morgens nog wel koud maar het beloofde een stralende dag te worden.
Na een rustig ontbijt zaten we om elf uur op de fiets om Winschoten en omgeving eens te verkennen en diverse caches op te zoeken.
Blijham02Op weg naar Winschoten kwamen we langs waterpark Tusschenwegen. In dit gebied wordt waterberging gecombineerd met natuur. Het is ingericht als natte natuur met open water, plas-draszones en droge terreinen met grazige delen en bos. De begroeiïng is aangeplant en verder overgelaten aan spontane ontwikkeling.
Hierna was Winschoten aan de beurt. Door het zoeken naar caches hebben we een redelijk deel van Winschoten doorkruist waarbij de plaats op ons rommelig overkwam. 
Een centrum met hele moderne gebouwen maar ook een hoop leegstand en verwaarloosde stukken. De buitenwijken waren soms verrassend mooi met parken er tussen gevolgd door een saaie verwaarloosd aandoende wijk.
En als je in Winschoten bent moet je natuurlijk ook de Blauwe Stad bezoeken. Dit groots en ambitieus opgezette plan is door de economische crisis en een totaal verkeerde inschatting tot nu toe een mislukking.
De Blauwe stad zou een plaats worden waar 40- tot 60 jarige bewoners in luxueuze huizen zouden genieten van waterpartijen en rust.
Blijham03De aanname dat redelijk gefortuneerde Nederlanders in een uithoek van Nederland zouden gaan wonen bleek helemaal verkeerd, zodat de belangstelling direct vanaf het begin tegenviel. Toen daarna Nederland in de economische crisis kwam bleek de belangstelling voor Blauwe stad bijna tot het nulpunt te dalen.
Op het moment is de Blauwe stad een hele grote kale vlakte met diverse waterpartijen waar het altijd waait. Her en der verspreid staan een paar groepen luxe woningen.
Omdat het aantal bewoners nog gering is, zijn er nog geen winkels en verdere voorzieningen wat het aantrekken van nieuwe bewoners ook niet bevorderd.
Na een rondje Blauwe stad zijn we via Heiligerlee, beroemd door de veldslag in het eerste jaar van de Tachtigjarige-oorlog, en Westerlee teruggereden naar onze camper.

Maandagmorgen was het mistig en was de zon niet te zien zodat het koud was. Ons plan was om vaandaag naar Nieuwe Pekela te fietsen om onze vroegere woonplaats te bezoeken.
Om tien uur trok de mist een beetje op. We besloten toch maar op de fiets te stappen in de hoop dat de zon wel zou doorbreken. 
We waren blij dat we onze winterjassen mee hadden genomen, want mist bij 8 graden is ronduit koud.
In Nieuwe Pekela zijn we zijn we eerst naar ons voormalige woning gereden. Wij woonden aan de rand van het dorp en hadden vrij uitzicht. Nu staat de woning midden in een woonwijk.
Na nog even te hebben rondgeneusd zijn we naar de camper teruggegaan. Om half twaalf hadden we de koffie op en was alles ingepakt zodat niets ons vertrek nog in de weg stond. Toen we vertrokken bleef er een lege camperplaats achter, maar gezien de ligging en de uitrusting verwachten we niet dat het lang leeg zal blijven.