• images/slider/11LOGO01GeelLogo.fw.png
  • images/slider/12LOGO01Logo.fw.png
  • images/slider/13LOGO01NaamLogo.fw.png
  • images/slider/14LOGO01Naam.fw.png

Waddentrip

Plaats: Diverse plaatsen langs het Nederlandse- en Duitse wad.
Datum: 06/06/2011 - 19/06/2011

waddentrip01Door familie waren we attent gemaakt op de Wadden zodat we dit jaar de wadden eens wat nader wilden bekijken.

Maandag 6/6 vertrekken we rond twaalf uur met bestemming Lauwersmeer om onze waddentrip te beginnen. Rond half twee zijn we in Lauwersmeer en vinden een plekje op de camperplaats. Deze plaats die sinds 2010 bestaat ligt bij een bedrijf dat o.a. netten maakt en repareert. De plaatsen bieden allemaal een mooi uitzicht over het Lauwersmeer. Een nacht kost € 15,00 all-in.

's Middags gaan we eerst onze familie bezoeken die een chalet op de nabij gelegen camping hebben. 's Avonds genieten we met z'n allen in een visrestaurant.
waddentrip02De volgende dag worden we uitgenodigd om de omgeving van het Lauwermeer te bekijken. We bezoeken Moddergat, Wierum en Oostmahorn. De eerste twee zijn voormalige vissersdorpjes die in 1884 getroffen zijn door een stormramp waardoor een groot deel van de beroepsbevolking verdronk. De dorpjes zijn deze klap nooit meer te boven gekomen. In Moddergat is een mooi opgezet museum waar de historie goed te zien is.

Woensdag 8/6 vertrekken we rond elf uur naar onze volgende bestemming,Termunterzijl. Omdat er langs de hele waddenkust in Groningen geen camperplaats te vinden is, zoeken we hier een camping op. We staan twee nachten op camping Zeestrand wat ons € 38,40 kost.

Donderdag gaan we eerst op de fiets naar Delfzijl, om inkopen te doen ( in Termunterzijl is niks) en eens rond te neuzen. 's Middags bekijken we op ons gemak Termunterzijl, waar de gemalen en sluizencomplexen die er van oudsher al waren, maar door waddentrip03uitvoering van de Deltawerken uitgebreid zijn, een groot complex vormen. Van de vroegere functie als vissershaven is niks meer te
rug te vinden, behalve twee visrestaurants.

Vrijdag verlaten we Nederland en gaan naar Emden, de Duitse tegenhanger van Delfzijl. We vinden een plekje op camperplaats Am Havendock, waar het al druk is i.v.m. de naderende Pinksterdagen. We hebben geluk dat op het moment van onze aankomst net iemand vertrekt van de voorste plaatsen die mooi uitzicht over de binnenhaven van Emden geven zodat we werkelijk riant staan. De camperplaats kost € 7 per nacht, maar voor stroom en sani moet extra betaald worden.

Gezien het plaatsje wat we hebben en de Pinksterdrukte besluiten we hier drie nachten te blijven.

's Middags verkennen we het centrum van Emden, een middelgrote stad met een lange historie.

Zaterdag gaan we eerst inkopen doen omdat we twee vrije dagen moeten overbruggen.              's waddentrip04Middags maken we een fietstocht naar het wad, waar we o.a. langs de VW fabrieken komen. Naast de productie heeft VW hier ook een eigen terminal omdat een groot deel van van de productie via Emden verscheept wordt. De waddenkust is hier vergelijkbaar met Noord-Groningen, functioneel zonder verdere poespas. Terug bij de camper wordt het weer slechter met af en toe een buitje zodat we op een avondwandeling rond de haven na, verder weinig meer doen.

Zondag is het weer beter weer, zodat we Emden eens gaan verkennen. Van de oude vestingwerken van 1600 is een groot deel nog duidelijk herkenbaar en is nu een mooi wandelgebied.

Terug bij de camper is het zo lekker zonnig, dat we samen met onze ( Nederlandse) buren gezellig voor de camper in het zonnetje kunnen zitten.

waddentrip05Maandag vertekken we pas rond elf uur omdat onze volgende bestemming, Norddeich, maar 40 km rijden is.

Om één uur staan we op camperplaats Ocean Wave in Norddeich. De camperplaats is een onderdeel van een grote parkeerplaats bij een groot wellness centrum. Een nacht kost hier € 13,00, stroom € 1 per 2 kWh. De automaten voor sani zijn uitgeschakeld zodat dit gratis is.

We staan op 500 m van de waddenkust.

Als eerste verkennen we Norddeich, een echt Duits kürort. Langs de zeedijk zijn er diverse klinieken. Het strand is alleen toegankelijk met een Kürkarte of een dagkaart. Verder is er een grote ferryhaven voor de veerboten naar Juist en Nordeney.
Dinsdagmorgen eerst naar Norden om inkopen te doen. Norden ligt 4 kilometer van Norddeich en heeft voldoenden inkoopsmogelijkheden. Ook even doorgefietst naar een andere camperplaats in Norddeich. Deze plaats heeft alle voorzieningen en ziet er perfect uit maar heeft als handicap dat het ongeveer twee kilometer buiten Norddeich ligt. 's Middags zijn we eerst een park met waterelementen bij Ocean Wave doorgelopen en zijn daarna langs de zeedijk naar de haven gelopen. Hele dag zon maar met een koude zeewind.

waddentrip06Woensdagmorgen om half elf vertrokken naar Horumersiel waar we om twaalf uur aankomen. De camperplaats is onderdeel van een grote parkeerplaats bij de jachthaven. Helaas zijn alle plaatsen (20) langs het water bezet zodat we eerst maar een plaatsje midden op de parkeerplaats zoeken. Vlgs. onze buurman wordt dit gedoogd. Een overnachting kost € 15,80 p.p. incl. kürtaxe. Dit is incl. stroom, sani, douche, toilet en zwembadbezoek.

's Middags bekijken we eerst even Horumersiel, een klein dorpje helemaal gericht op toeristen met diverse sanatoriums en klinieken.

Als we terug zijn bij de camper blijken er twee campers zich klaar te maken voor vertrek zodat we om vijf uur op een mooi plaatsje aan het wad staan.

Donderdag wordt er voor de middag regen voorspeld zodat we 's morgen naar Hooksiel gaan. Langs de zeedijk fietsen we eerst naar de buitenhaven om vervolgens over een fietspad langs de jachthavens naar Hooksiel te gaan. Na een broodje en een kop koffie gaan we terug naar de camperplaats. Als we terug zijn zien we in de verte de regenwolken al aankomen zodat we snel nog even inkopen gaan doen. Eind van de middag krijgen we de eerste regenbui, die gedurende de avond en de nacht gevolgd worden door diverse buien.

Vrijdag is het 's morgens bewolkt en winderig. Om tien uur vertrekken we naar Dangast. De camperplaats is een groot veld bij de jachthaven. Voor de stroomvoorziening zijn er aan één kant een paar kasten geplaatst en er is één waterkraan. Verder zijn er geen voorzieningen. Een overnachting kost € 8 per nacht.

Dangast is een oud kunstenaarsdorp, met een mooi oud Kürhaus. Rond en in Dangast staan diverse kunstwerken.
waddentrip07Zaterdag gaan we eerst inkopen bij de plaatselijke supermarkt, waar de prijzen duidelijk op een toeristisch niveau liggen. ’s Middags verkennen we Dangast. Het valt ons op dat het geen kürort is, maar veel dagjesmensen trekt. Tegen de avond sluiten de meeste eetgelegenheden en is het rustig in Dangast.

De hele dag waait een harde wind en in de loop van de dag komen er steeds meer buien.
Zondags worden we wakker met harde wind en regen. De buitentemperatuur is maar 12 graden.

Als we de vooruitzichten horen, de hele week koud met veel regen, besluiten we onze waddentrip af te breken. Een beetje kou en een buitje vinden we niet zo erg, maar zware buien van 4 – 6 uur zijn ons te gek.

Op weg naar huis gaan we eerst nog even op familie bezoek zodat we rond 4 uur weer thuis zijn.

De Wadden zijn een imponerend gebied, wat er door de invloed van eb en vloed ieder uur anders uitziet zodat we onze waddentrip zeker een vervolg geven.

Het grote verschil tussen het Nederlandse- en het Duitse wad is het gebied achter de dijk. Het Nederlandse deel is een groot landbouwgebied met hier en daar een slaperig dorpje. Het Duitse deel zijn de dorpjes bijna allemaal overgeschakeld op het toerisme en met succes gezien het aantal jachthavens en het aantal bezoekers.